Font
Color
Graphics
Изображение точки

To see AR mode in action:

1. Install ARTEFACT app for iOS or Android;

2. Find the exhibition «The fascinating natural world of Kuzbas»

3. Push the «Augmented reality» button and point your phone's camera at the exhibit;

Скрыть точки интересаПоказать точки интереса
Показать в высоком качестве

A woodpecker, The Eurasian capercaillie

1
Open in app
#1
A woodpecker, The Eurasian capercaillie
#4
Author unknown
The great spotted woodpecke
#6
The great spotted woodpecker is one of the most well-known members of the Dendrocopos genus. It is not a large bird: its length is 22-27 centimeters, wingspan — 42-47 cm and weight — 60 to 100 grams. A male differs from a female: the former has a red stripe across its crown. Its tail is average in length. It is very stiff and pointed, and serves as support whenever this bird climbs up or down a trunk of a tree. Great spotted woodpeckers fly well and quickly, and yet they prefer to move along a trunk and only use their wings to travel to a neighboring tree. In winter, these birds become more active and often peck at cones, which are held tight within bark grooves that serve as an ‘anvil’ of sorts. At times, a flustered spotted woodpecker makes a chattering sound ‘kik’ or rattles out ‘krrarraarr’. Its drumming lasts a very short time, around 0.6 seconds, and comprises 12 to 13 strikes. In good weather, one can hear this sound over a 1.5 kilometer radius. Its bill strikes a trunk of a tree with a frequency approaching 25 times per second, and its head decelerates at a rate 1000 times the force of gravitational acceleration on impact. Very few other creatures on this planet are capable of handling such a strain on their bodies. 

The woodpecker’s tongue, which is coated in sticky saliva and anchored in the right nostril, can extend from 5 to 15 centimeters past the tip of the bill, depending on sub-type, to reach insects in crevices. There are sharp bristles on the tip of its tongue that also help capture prey. 

During the course of a day, the great spotted woodpecker is capable of “working” on dozens of trees and of striking them with its bill up to 1 million times. 
 
Since this bird moves along tree trunks with the support of its tail, the latter constantly becomes shorter and shorter. The tail decreases by 1/10th of its length during the year. 

Great spotted woodpeckers prefer living in parks and urban forests with an abundance of old trees; in gardens; in dry pine or swampy fir woods; in broad-leaved or mixed forests and those with conifers with dark needles. Their tree hollows are typically located at the height of up to 8 meters (and at times, from 0.3 to 26 m, as previously observed) above ground. Entrances to them are quite often under bracket fungi, serving as “awnings” of sorts. Great spotted woodpeckers protect their territory and do not let trespassers lay claim to it. If it encounters an intruder, the bird readies for an attack by opening its mouth and ruffling the feathers on its head. According to data collected by experts, these birds’ lifespans are around 10 years in the wild. There is a known specimen that almost lived until the age of 13. 
 
Great spotted woodpeckers eat a variety of food, they have plant- and animal-based diets. They feed on seeds of various coniferous trees, acorns, nuts, etc. In early spring, when available food is scarce and far from varied, these birds pierce through the bark of some deciduous trees and drink their sap. Great spotted woodpeckers are true guardians of forest stands as they eradicate numerous pests, thus protecting them. 
#5
Date: The end of the 20th century
Technique a stuffed bird
Collection: Natural science
Copyright: Promyshlennovsky District Museum of History and Regional Studies
Dimensions: 21*16*9
Goskatalog Number: 24200893
#7
Author unknown
The Eurasian capercaillie or wood grouse
#8
The Eurasian capercaillie is the largest bird of the grouse subfamily. Their distinguishing characteristics include their lumbering walk, extreme awkwardness, jittery disposition and noisy flight. These birds find it difficult to fly long distances. 
 
It is easy to tell males and females apart because their sizes and plumage colors differ. The latter are a lot bigger than the former. Depending on the subtype, the length of the male’s body ranges from 74 to 110 centimeters, the wingspan is from 90 cm to 1.4 m, and on average, it weighs from 4.1 to 6.7 kilograms. The heaviest-known specimen in captivity had a recorded weight of 7.2 kg. The color of the male’s plumage is also more striking than that of the female. The feathers on its body are dark grey to dark brown in color and those on its chest are dark metallic green with a black hue. The color of its stomach and lower parts of the body ranges from black to white depending on subtype. The male has a whitish-pink beak. The naked skin around its eyes is a distinct red color. 
 
Eurasian capercaillie have a plant-based diet. They primarily eat only leaves of blueberry plants, berries, certain grasses and fresh sedges shoots in summer time. In autumn the birds eat larch needles. During the winter season, when layers of snow prevent access to ground vegetation, wood grouse spend practically entire days and nights in the trees, eating fir and pine needles as well as buds of beeches and mountain-ashes. 
 
Just like grouse, Eurasian capercaillie swallow stones while eating, which help them grind up and digest food. These birds have adapted to their original habitats, i.e. virgin coniferous forests with a rich variety of plants within and dense ground vegetation. They find shelter on the crowns of young trees. While flying, Eurasian capercaillie take breaks often by gliding for short periods of time. 
 
By and large, they lead solitary lifestyles and prefer not to be surrounded by many other birds. These birds are active in the mornings and evenings, which is when they search for food. Wood grouse rest in the trees during the afternoon. In winter, when temperatures are very low, Eurasian capercaillie can hide in the snow from the cold and stay buried for a couple of days. 
 
During courtship, the male raises and fans out the feathers of its tail, directs its beak upwards and holds out and droops its wings. It then starts performing a typical song to impress its potential partner. Its mating call is a series of double-clicks, resembling the sound of a dropping ping-pong ball, which gradually intensify. These are followed by scraping noises Known predators of wood grouse include Eurasian lynx, grey wolves, martens, brown bears, wild boars and red foxes. However, humans did and still do pose the biggest threat to Eurasian capercaillie. These birds are a typical target for hunters throughout Europe and Asia. 
#9
Date: The end of the 20th century
Technique a stuffed bird
Collection: Natural science
Copyright: Promyshlennovsky District Museum of History and Regional Studies
Dimensions: 31*42*26
Goskatalog Number: 24200894
read morehide

A woodpecker, The Eurasian capercaillie

1
Point your smartphone camera to open in the app
Share
VkontakteOdnoklassnikiTelegram
Share on my website
Copy linkCopied
Copy
Open in app
To see AR mode in action:
  1. Install ARTEFACT app for 
  2. iOS or Android;
  3. Find and download the «Paintings in Details» exhibition
  4. Push the «Augmented reality» button and point your phone's camera at the painting;
  5. Watch what happens on your phone screen whilst you flip through the pictures.
 
We use Cookies
Cookies on the Artefact Website. We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the Artefact website. However, if you would like to, you can change your cookie settings at any time.
Learn more about useHide
Content is available only in Russian

X

Нашли опечатку?...

%title%%type%